Zavisnost od kupovine

shopping-1015437_960_720

Skoro svakodnevno susrećemo se sa informacijama kako su bolesti zavisnosti u ekspanziji. Većina prvo pomisli na narkomaniju, kocku, alkoholizam. To su zavisnosti koje su javno etiketirane kao loše. (Mada mnogi imaju problem da prekomernu konzumaciju alkohola nazovu svojim pravim imenom).

Istina je, međutim, da postoje različiti oblici zavisnosti koji se tolerišu i to pre svega jer nas (jelte) neće u grob ili zatvor oterati.

Zavisnost od hrane ne nakači na vrat uterivače dugova, kao što priznate zavisnosti mogu, ali definitivno umanjuje kvalitet života a vrlo često ga skrati za koju godinu ili koju deceniju.

Zavisnost od mobilnih telefona je poprimila oblik pandemije ali se retko ko oko toga uzrujava. Većina prvo što uradi kad oči otvori je da se maši telefona. Šta ta vrsta opsesije radi našem mozgu uopšte nije bezazleno kao što se misli, naprotiv. Za posebu i opsežnu analizu je šta dostupnost miliona informacija na klik čini sa našim poimanjem sebe, sa pitanjem lične moći, svrhe i volje, sa sposobnošću promišljanja i donošenja odluka. Reći ću samo jedno – malo šta dobro.

No danas bih o jednoj specifičnoj zavisnosti o kojoj se skoro uopšte ne govori. O zavisnosti od kupovine.

Da li znate da je procenat žena za koje je kupovina daleko uzbudljivija od seksa impozantan?

Kupovina je instant način da se izazove osećaj uzbuđenja i sreće.

Kupovinom se trenutno popunjava emotivna praznina.

Međutim, zavisnost od kupovine ne samo da nije predstavljena kao problem nego se na različite načine podstiče. Samo vi drage žene trošite novac i što češće šetkajte po tržnim centrima veliki trgovinski lanci vam se na tome zahvaljuju. Samo vi žene pazarujte, to je način da budete u trendu i da skrenete pažnju na sebe. Samo vi kupujte, to je način da pokažete da vodite računa i brinete o sebi. UH.

Mi živimo u vremenu monotezma – naše vrhovno božanstvo je NOVAC. A njega valja nemilice trošiti i preko solventnosti dokazati svoju moć.

Najbenignije posledice zavisnosti od kupovine je zatrpanost stvarima i minus na računu. (Koliko para toliko i krpica, a neke žene bukvalno sve što zarade daju na njih.)

Neke druge posledice manije kupovine su mnogo pogubnije.

Posedovanje stvari nekim ljudima daje lažni osećaj vrednosti i lične značajnosti koji na drugačiji način ne umeju da postignu.

(((Mehanizam razmišljanja – što više nečega imam (čega god) to više vredim. Time svima poručujem kako umem da zaradim, da imam velika primanja i mogu sebi da priuštim šta poželim. Dakle, ja sam uspešna i bitna osoba.)))

Nekima pak daje imaginarni osećaj kontrole i stabilnosti.

(((Mehanizam  razmišljanja – što više stvari imam to sam spremniji za eventualne neplanirane izazove. Što više materijalnih dobara imam to sam sigurniji i mogu da kontrolišem svaku situaciju))).

Ono što kupovina najpre izaziva to je osećaj zadovoljstva i iluziju ispunjenja.

Kupite nešto što mislite ili umislite da vam treba i srećni ste. Pazarite nešto zbog čega mislite da ćete biti lepši, poželjniji, zanimljiviji, primećeniji, i srećni ste.

Istina je da se ljudi okružuju stvarima onda kada nisu u stanju da se okruže ljudima koji mogu da im izazovu isti ili sličan osećaj lične vrednosti i prijatnosti.

Međutim, ubedljivo najveći problem kod SVAKE zavisnosti je – pitanje doze.

Svaki problem koji se veštački rešava vremenom se produbljuje. A što dublje tonemo u njega to je potrebna veća kompenzacijska doza da bi se potisnuo osećaj praznine i promašenosti.

Kada se zjapeća emotivna praznina ispunjava nečim što izaziva trenutni osećaj smirenja ili uzbuđenja ta mera brzo postaje prevaziđena. Bez istinskog ispunjenja zamenska doza neminovo raste. Glad raste.

Potreba za stvarnim emotivnim ispunjenjem se nikada ne može razrešiti tako što je preko zavisnosti otupimo ili se pak veštački ushitimo.

Duša traži svoje. Traži iskrene emocije i ljubav. Stvari to ne mogu da nam daju.

-*-

Ako vam treba pomoć da unapredite svoj život, da postavite zdrave i jasne granice, da se suočite sa svojim strahovima i pogrešnim uverenjima, da se izborite za sebe, tu sam za vas. Individualne online konsultacije možete zakazati na mail nadastep@gmail.com

Ostavite odgovor