Zamena teza – kratka priča iz života

christmas-motif-3834860_960_720

Rekao mi je da njegova kuća nije do kraja sređena i da tu još dosta toga treba da se uradi ali da ima ono osnovno da se u njoj boravi. Sređene električne instalacije, osnovnu belu tehniku, opremljeno kupatilo i nužni minimum nameštaja.

Imajući u vidu te informacije pomislila sam da me čeka sveden, poluprazan prostor.

Kakav zajeb.

Kada sam ušla u tu neveliku kuću na dva nivoa mal’ me šlog opalio nije. Ličila je na sve, samo ne na kuću. Bilo je to nešto poput skladišta rasute, rashodovane robe. Poput magacina koji je neko pokušao da opljačka. Krš na sve strane.

Kuća je najpre izgledala kao na brzinu sklepana građevina u koju je bilo nužno što pre smestiti gomilu starudije. Mahom elektronskog otpada koji je godinama služio tome da skuplja prašinu.

Sve što sam videla bio je haos na sve strane razbacanih stvari čija se svrha nije znala. Ono malo prostora između popunjavala je prljavština.

Bio je to mesto koji uznemirava i zbunjuje. U kom bi se malo ko mogao osećati prijatno i opušteno. Prostor u kom je iole duži boravak izazivao osećaj nelagode i nespokoja.

Međutim, posle nekog vremena sam shvatila da nije problem bio haos, odsustvo bilo kakvog reda i prljavština već činjenica da sređivanje nikada i nije bilo u planu.

Iako to može delovati potpuno apsurdno, bio je to najštrokaviji i najzapušteniji životni prostor u kom sam ikada boravila. Mesto koje me je gušilo i izazivalo osećaj anksioznosti. I nadasve želju da ga što pre napustim.

Sad se možda pitate zašto sam sve ovo napisala. Da bih vam objasnila fenomen – zamene teza.

Kada sam izašla iz veze s muškarcem koji je bio ponosni vlasnik opisane nekretnine on je sav važan i značajan izjavo da sam trebala da mu budem zahvalna (i srećna) što mi je uopšte dozvolio da boravim u NJEGOVOJ KUĆI.

Da sam zbog toga trebala da se osećam privilegovano. Da mnogi tu čast nisu imali. O da.

Moja jedina misao je bila – što me ta čast ne zaobiđe.

Dragi moji, postoje ljudi koji će vam zarad svojih manipulativnih i malicioznih interesa crno ubeđeno prodavati kao blještavu belinu. Koji će vam šupu plasirati kao vilu i još se uvređeno i podsmešljivo ceriti vašoj tupavosti kako ne kapirate tako jasnu stvar. 

Koji će očito trulu voćku nuditi k’o sveže ubranu. I još vam pride na nos natrljati što ste do očiju ćoravi.

Za neke ljude ne postoji ni realnost, ni istina.

Za neke ljude postoje samo njihovi ciljevi koje će po svaku cenu isterati. Ne prezajući ni ludim da vas naprave.

Na takve ne treba trošiti ni vreme ni energiju.

Nema argumenta koji oni prigodno iskonstruisanim logikama neće izvrnuti. Oni su maheri zamene teza. Velemajstori manipulacije.

S takvima – što brže, što dalje.

Ali sa dobro utvrđenom lekcijom. Da se ni slučajno nikada više ne ponovi.

-*-

Dan za pitanja i odgovore je ČETVRTAK. Vi pitate, ja odgovaram. Ako imate neke nedoumice, dileme i pitanja koje vas muče tu sam da na njih odgovorim i pomognem vam u njihovom razrešavanju. Poruke možete slati na nadastep@gmail.com

Ostavite odgovor