Ukazati na grešku ili ne – primer iz života

nick-morrison-FHnnjk1Yj7Y-unsplash

Pre koju nedelju stigne mi od zatvorene Fb grupe čiji rad pratim obaveštenje da je jedna od članica lansirala svoj sajt. Oblast meni zanimljiva pa reko’ deder da bacim pogled.

Međutim, dalje od naslovne slike i uvodne rečenice nisam otišla. Golema slova a međ’ njima greška.

Tu se dam na razmišljanje. Greška je sitna i očito u kucanju ali opet veoma upečatljiva. Sem toga, to je prva stvar na koju naiđete kad sajt otvorite pa nije baš zanimljivo i pohvalno da odmah naletite na propust, ma kakav on bio.

Kontam da nije fora da devojci koju ne poznajem upućujem javno komentar, to bi bilo napadno i dodatno markiralo grešku, a opet mi glupo da to izignorišem te stoga reših da joj napišem poruku i koncizno i kulturno ukažem na previd.

Javlja se ona koji minut kasnije i zahvaljuje. Ali kad kažem zahvaljuje, nije to ono preko bede u fazonu, jbt ženo šta si se uhvatila sitnice. O ne. Ona je bila oduševljena i presrećna što sam joj na grešku ukazala. Pre svega zato što sam je poštedela tog negativnog prvog utiska koji bi ljudi stekli i blamiranja u fazonu – praviš sajt i u rečenici dobrodošlice, ispisanoj fontom 50, omaneš. (Devojka mi je naknadno uredno javila da je greška ispravljena i ponovo se zahvalila.)

Naravoučenije – To kako će primedba biti tumačena uglavno zavisi od:

NAMERE s kojom je upućena,

NAČINA na koji je saopštena,

SUJETE autora greške.

Međutim, nije uvek ni do greške i onoga ko ju je napravio, nije ni do prilaza onoga ko na nju ukazuje, nekada je do ULOGA.

Kad je ljudima do nečega JAKO stalo, kada je njihov rad eksponiran, suptilno i jedan na jedan ukazivanje na BITNE propuste ne samo da će biti oberučke prihvaćeno i podržano već se tumači kao velika usluga.

Iste akcije u zavisnosti od konteksta i okolnosti mogu da imaju vrlo različito značenje.

Isto delo se može (i to s pravom) tumačiti i kao teška sitničavost i malicioznost ali i kao gest pomoći i podrške.

Iako je to nama nekada tako mnogo lakše ali stvari se skoro nikada ne mogu gledati crno-belo.  

-*-

Dan za pitanja i odgovore je ČETVRTAK. Vi pitate, ja odgovaram. Ako imate neke nedoumice, dileme i pitanja koje vas muče tu sam da na njih odgovorim i pomognem vam u njihovom razrešavanju. Poruke možete slati na nadastep@gmail.com

Ostavite odgovor