Strah – uticaj medija – I deo

corona-5035180_960_720

Pošto je zavladala svojevrsna pandemija straha mislim da nije loše da napišem koji tekst na tu temu. Problematiku ću obraditi iz više uglova, pre svega da bi nam slika bila što jasnija.

Prvo malo priče o marketingu. Većina ljudi se žali da smo bombardovani negativnim informacijama koje nam potpiruju osećaj zebnje i zabrinutosti.

To je upravo tako. A zašto, to je već posebna filozofija.

Mediji odavno funkcionišu na principu izazivanja primarnih nagona, a to su strah i seks, jer, naravno, u ime profita sve je dozvoljeno. Tako se mi već dugi niz godina palimo ili na seks skandale ili na kojekakve katastrofe, kataklizme, strahote i užase. To su klasične marketinške strategije kako izazvati pažnju i prodati nešto.

Međutim, sada kada to strašno nije neka tamo budalaština na koju su nas (ponovo) navukli, već nešto neopipljivo i neproverivo što je tu a što može, ali i ne mora da bude, u ljudima je proradila druga vrsta straha.

On se ponešto razlikuje od onog koji se javlja kada nam plasiraju nazovi horore ili pak stvarne grozote koje su dešavaju se tamo negde daleko i nekim nepoznatim ljudima ili narodima. Sada se sa opšteg zgražavanja – bože strašno u kom pravcu svet ide – skliznulo na osećaj lične ugroženosti.

Očekivati da mediji smiruju strasti je iluzorno jer je to nespojivo sa strategijama ubiranja profita. A mi, jelte, živimo u vreme gde je lova sve.

Otuda je za sve nas poželjno da razumemo kako stvari na tom polju funkcionišu da se ne bi dodatno opterećivali i iznova dovodili sebe u situaciju stresa.

Elem, ako vas uznemiravaju vesti – nemojte ih slušati. Informacijski vakum je ionako neizvodljiv i određena količina saznanja svakako stiže do svih nas preko interneta tako da sigurno nećemo ostati u neznanju.

Bitno je da se ne kljukamo nepotrebnim “znanjem”.

Kada ljude svejedno vuče da slušaju vesti koje ih uznemiravaju onda je to vrsta navučenosti na strah kao na dnevnu dozu izbegavanja sopstvenog života.

Strah koliko god da nas parališe u određenim situacijama je i savršen alibi za stanje nedelanja. Idealno opravdanje da se prepustimo i predamo uz onu čuvenu rečenicu – to je jače od mene.

Zašto je to tako i zašto je strah toliko moćan i na ličnom planu o tome u narednim tekstovima. 

-*-

Ako vam je potrebna psihološka pomoć ili savet, ako vas muče neka ljubavna ili životna pitanja, pišite ili zakažite online konsultacije. Tu sam za vas. nadastep@gmail.com

Ostavite odgovor