Šta se računa kao prevara?

7

Kada govorimo o prevari čak se i samo tumačenje varanja često dovodi u pitanje. Neki su skloni tome da sve što ne podrazumeva sam fizički čin seksa otpišu kao – ne računa se. Mnogi varanje zapravo izjednačavaju sa seksom.

Međutim, to je diskutabilno tumačenje. Poprilično je teško otpisati kao nebitne neke druge oblike (hajde da to tako kažem) zbližavanja ljudi.

Teško je recimo zanemariti kada muškarac dane provodi na netu ćaskajući s jednom ili više žena a kada to partnerka otkrije spremno reaguje – šta se nerviraš, sve je to igra. Nije to ništa ozbiljno. Samo se malo relaksiram. Čista zajebancija.

Sajbet seks se, jelte, ne računa. Ne računa se ni flertovanje naveliko i bez trunke suptilnosti, ne računa se ni ako padne neko prepipavanja. Ništa se ne računa ako nema konkrevetne akcije. Možda bi zanimljiv protivodgovor žene na tu vrstu, muški gledano, vrlo naivne igrarije bila rečenica – ok, onda ni tebi neće smetati da se i ja tako malo zezam i rekreiram.

Ako nema seksa, sve je samo zezanje?!

Međutim, većini muškaraca bi na tu vrstu izjave zastala knedla u grlu. Bojim se da bi odmah krenulo ono – neće moći, kod vas žena sve to ima emotivnu konotaciju a kod nas muških je samo čisto zezanje.

Da li je samo zezanje?

Posebna tema za razmatranje su muškarci koji bi vrlo rado varali ali im se ne ukazuje prilika. Takođe je pitanje da li je ideal vrline muškarac kojem je svaka druga žena super osim one s kojom je ali zbog okolnosti, apatije, lenjosti i slično nema volje ili petlje da vara. Ali da se zabeleži, oni su verni. Nema se njima šta prigovoriti, oni ne idu iz kreveta u krevet. Ma, muškarci za primer?!

Opet, za neke muškarce je i usputan seks (jer se ukazala prilika) takođe nebitan. On svoju ženu voli ali eto dotična dama je bila baš na izvolte, pa da se šansa ne propusti. Ali on nema dalje aspiracije prema njom. Nema tu nikakvih emocija. Ona je već zaboravljena, to je bila čista fizika. Čemu frka.

Tu bi se opet moglo postaviti pitanje šta bi bilo da i voljena gospođa malo provetri brak s nekim nebitnim likom jer se baš nudio. Kako bi na to reagovao dragi muž. Ah, da naravno, uobičajen argument, muškarci varaju bez emocija a kod žena su one uvek u igri. Elem, nikako nije isto. On može, ona nikako.

Složićete se, varanje se može tumačiti na mnogo načina. Međutim, sve je to, dragi moji, priča o samozavaravanju.

Kad u glavu, na ovaj il’ onaj način, uđe druga, bitna il’ nebitna, trasira se put izlaska iz veze. Mentalno a počesto i fizički. Baviti se drugima je znak da u vezi nešto fali. A najčešće fali iskrenosti prema sebi, a onda i smirenog i otvorenog razgovora s partnerkom.

Suština je u tome da ljudi zapravo varaju sami sebe.

Mnogo lakše od bavljenja pravim uzrocima nemira je baviti se animiranjem ega. Mnogo lakše od iskrenog razgovora sa partnerkom je čavrljati s nepoznatom. S onom kojoj je lako prodati bajku.

Za mnoge muškarce je varanje način da pobegnu od ličnog nezadovoljstva. Lakše od bavljenja sobom je zavaravati se time kako će s drugom ženom sve biti bolje i drugačije.

Međutim, nije to do žene, jer ni jedna nikada ne bi valjala. Jer kako valjati muškarcu koji i ne zna šta hoće.

Činjenica je da neki muškarci nikada ne nađu sebe, pa nikada ne nađu ni ženu s kojom bi mogli biti svoji. Problem je u tome što ne znaju šta hoće i onda lutaju u potrazi za izmaštanom savšenom ženom.

Muškarac koji stvarno zna šta hoće, koji ima jasan pravac u životu i kad omaši, kad pogrešno izabere, pre ili kasnije, sam sebi prizna da je omašio. On prvo pokuša da reši problem, on ne poleti da ga rešava varanjem. A kad shvati da stvarno ne ide, on ode.

On dovoljno poštuje sebe da bi dozvolio da provede život pored nekog s kim ne može da nađe zajednički jezik. On dovoljno voli sebe da se ne bavi glumom srećne porodice. On poštuje i svoje i njeno vreme i želi oboma da da šansu za sreću s nekim drugim.

I za kraj, ne postoji savršena veza, ne postoji brak bez uspona i padova, bez povremenih trzavica i iskušenja. Ali ono što uspešne veze razlikuje od neuspešnih je način na koji se partneri suočavaju sa izazovima. Najlakši je za sve što ne valja okriviti drugu stranu i onda uvređeno podići nos i krenuti u potragu za nekim boljim. Najlakše je otpisati sopstvenu odgovornost i rešenje krize potražiti u tuđem krevetu.

Bez obzira koliko nam prijalo da se zavaravamo, seks ipak nije lek za svaki problem. Postoje i drugačiji načini da se reše trzavice. Postoje i drugačiji načini da se i sebi i partneru da prostora i oduška.

Ostavite odgovor