Sebičnost – lice i naličje I deo

alex-holyoake-qX9Ie7ieb1E-unsplash

Pošto je glorifikacija sebičnosti u svakodnevnom životu dobila razmere koje uopšte nisu naivne hajde da malo razjasnimo šta to tačno znači i koliko je stvarno isplativo biti sebičan.

Biti sebičan znači pre svega baviti se sobom i svojim potrebama a u ime lične koristi dozvoljeno je iskorišćavati, lagati i manipulisati druge ljude.

Sebična osoba gleda samo sebe ali ne može da funkcioniše sama za sebe.

U osnovi sebičnosti je ideja da neko u ime prosperiteta sebične osobe MORA da bude iskorišćen. Ona sama nije sposobna niti ima kvalitet da sebi obezbedi zamišljeni a uglavnom predimenzionirani uspeh. Potrebni su joj drugi da završe gro posla koji ona ne ume ili ne želi da uradi. A sa obrazloženjem da i ne treba da bude ni spretna ni raspoložena za ono što joj se ne dopada. Da je sasvim ok da joj drugi STALNO I DOVEKA čine jer ona to a priori i bez preispitivanja zaslužuje zbog svoje posebnosti.

Kako niko nije baš toliko šašav da dozvoli da ga otvoreno majmunišu to iskorišćavanje je uvek upakovano u manje ili više sofisticirane manipulativne pakete.

Sebična osoba misli samo o sebi ali NIKADA nije dovoljna sama sebi.

Za njenu nazovi uspešnost je nužan i te kakav pozadinski tim. Onih koji će bez reči da rade ono što od njih traži, da je hvale i uzdižu, da je guraju i podržavaju a da pri tome sami ne traže i ne očekuju ništa ili da se zadovolje mrvicama njene pažnje. Mrvicama koje će ona verbalno da uzdigne na maksimum.

Biti sebičan znači manipulisati drugima kako bi se izvukla lična korist a to upakovati tako da sebičan ispadne moćan i sposoban lik koji ima neviđen dar da prevesla naivne za lične ciljeve.

A ti naivni još treba i da budu bogu zahvalni što imaju privilegiju takvu veličinu da služe. Ali i da se pomire s tim da za više od toga i ne vrede.

Biti sebičan znači emotivno ucenjivati one za koje se proceni da mogu biti od koristi na ličnom putu.

To kreće od roditelja, preko prijatelja, emotivnih partnera do radnog okruženja.

Da me stvarno volite vi bi to za mene učinili – kaže razmažena mezimica. A roditelji, šta će drugo nego da popuste na još jedan u nizu njenih hirova. Ako ne možeš ljubavlju (koje nema ni za koga) onda udri po osećaju krivice i sve će da štima.

((Određeni sistemi vaspitanja su proverena receptura da se u gorepomenutu situaciju dođe. Tako da se ovde zapravo radi o problemu u porodičnoj dinamici. Niko nije sebičan jer su mu se tako zalomili geni. Sebičnost je uglavnom rezultat pogrešnih a dominantnih odnosa u porodici.))

Sličan obrazac ponašanja je i prema prijateljima i emotivnim partnerima. Ide se na kartu izazivanja osećaja krivice i manjkavosti pa druga strana brže bolje poleti da dokaže da je ipak fina i dobra.

U svim odnosima sebična osoba svoje ponašanje baždari isključivo prema cilju koji želi da postigne. Odnosno koristi koju želi da izvuče. U tom smislu fokus u razmišljanjima je na iznalaženju slabe tačke druge strane. A onda u napad.

Sebični ljudi vrlo lako procene na šta su njihovi bližnji osetljivi i onda vrlo smišljeno kreću u ofanzivu. Pa ako im ne upali laka artiljerija, izvući će tešku. Da bi dobili ono što žele, ne prezaju od toga da ih povrede i ne razmišljaju mnogo o tome kako se druga strana oseća. Štaviše, lako će odbiti svaki eventualni nalet griže savesti tako što će se u par trenutaka ubediti da su njihovi ciljevi i potrebe iznad ciljeva i potreba drugih. Oni uvek i u svemu imaju prioritet. Sem toga, ko je tim drugima kriv što su slabići.

Na nivou posla je igra mnogo transparentnija i svedena na pretnje i uvcenjivanje. Ili je po njihovom ili će svima koji im se nađu na putu ili pak nešto prigovore život zagorčati i krv na slamčicu piti. Takođe, pri tome su nestvarno slatkorečivi kad treba sebe da izdignu a otrovno zlobni kad treba druge da unize.

NASTAVAK TEKSTA U NAREDNIM DANIMA

-*-

Ako vam treba pomoć da se izborite sa manipulativnim ljudima, sa strahovima, nedoumicama i pogrešnim uverenjima, da postavite zdrave granice u komunikaciji, tu sam za vas. Zakažite online konsultacije. I krenite na put promene. nadastep@gmail.com

Ostavite odgovor