Ništa ja ne moram

himalaya-4039495_960_720

Kako je ono neko rekao – ništa ja ne moram, namorala sam se ja u životu.

Kao osoba koja je svoj stav u životu debelo i skupo platila (i plaća), koja je mnogo šta na svojoj koži doživela i preživela (ne videla ili čula) kod mene koncet MORA više ne postoji. Sem smrti, ništa se u životu ne mora.

Sama psihologija apsolutno ne poznaje koncept MORANJA. Nema toga. Niko se ne menja jer mora već zato što to želi i zato što u tu promenu uloži svoj trud i rad.

Ne postoji ni koncept BAJKE pa neko dođe sa strane, mlatne štapićem i eto nam idile. Ok, može čovek u njih da veruje, i sačeka da mu život usput prođe.

Sad stvarno kvarim igru, ne postoji ni koncept UCENE. Može to na prvi pogled nekad da prođe al’ se uvek, i to obično brzo, sklopi prilika pa krene naplata na to agresivno potraživanje.

Sve u svemu – nagledala sam se ja i naslušala mnooogo i moranja i bajki i ucena. I proverenih saveta i mišljenja mudrih, etiketa glupih, pridika zluradih.

Međutim, jedno navek opstaje.

Svako je samo za sebe odgovoran a život nikog ne čeka.

Dokle god ne shvatimo da se u životu ništa ne mora, da nam se bajka neće desiti i da ucenama niko daleko ne dogura, dotle se koprcamo u zaglavljenom kadru.

Napred ideš ako imaš jasnu sliku gde želiš da stigneš i ako si spreman da se na tom putu i namučiš.

Sve ostalo – pa, ima jedna prosta narodna i pominje se sviranje.

4 komentara

Ostavite odgovor