Nije zanimljivo biti solo

O ne, to baš i nije omiljen status žena. Ma šta doživele i preživele, i ma kakvu istoriju ljubavi iza sebe imale, žene ne vole da kažu to prokuženo - sama sam, kad ih pitaju. A tek priča na tu temu, k’o so na ranu...
48

O ne, to baš i nije omiljen status žena. Ma šta doživele i preživele, i ma kakvu istoriju ljubavi iza sebe imale, žene ne vole da kažu to prokuženo – sama sam, kad ih pitaju. A tek priča na tu temu, k’o so na ranu. Najbliži znaju naše ljubavne jade što znači da usmena razrada na temu – singl devojka, usledi od strane onih koje usputno srećemo i s kojima nismo bliski. (U faktor njihove radoznalosti ne sumnjajte.)

Obično brzo po susretu usledi pitanje zašto (i kako to da) ste sami. Obzirno i u uvijenoj formi postavljeno ili direkt u lice. Ponekad mu prethodi manje ili više pomno odmeravanje oštrim oko postavljača pitanja. >strong>Vizuelni efekti su prva stvar koju ljudi uoče. Dakle, izgled. Odmah potom ispitivač promatra i to kakav opšti utisak odajete. Pa ako isti naginje nemarnosti moguće je da donese zaključak tipa – ona je u depresiji, nije ni čudo što je sama, ko zna šta joj se dešava.

U zavisnosti od stepena radoznalosti, oni s manjkom istog će, (verovatno u želji da izbegnu moguću žalopojku) izostaviti ostatak istrage te se laganim manevrom prebaciti na neku manje tešku im temu. Oni ljubopitljiviji će vas puni kvazisaosećanja saslušati kupeći materijal za neku od sledećih trač rubrika za klub najbolje prijateljice. Glavna tema – videla sam NN, da znaš kako očajno izgleda.

Empatičniji, i s malo više duše, a posebno ako su sličnog emotivnog statusa, gledaće vas puni razumevanja i možda krene priča u stilu – draga moja, šta nam se to dešava.

U slučaju da izgledate pravo i zdravo, nasmejani ste i raspoloženi i još se pride dobro vizuelno kotirate, scenaristički prilazi razlozima soliranja mogu biti različiti. Od onog – mora da previše radiš i nemaš vremena za ljubav, do, verovatno si izašla skoro iz neke veze pa praviš pauzu. Znate ono, disanje punim plućima. (Dok ne dosadi toliki vazduh pa ponovo ne padnu na um misli – zašto se ON ne pojavljuje.)

Kao moguće rešenje zagonetke je ono da se razišlo društvo, smanjile mogućnosti za aktivne izlaske a time i šanse da se mister Pravi pojavi. Ili bar njegov dvojnik. Tom scenarističkom sinopsisu procenat verovatnoće rapidno raste kako se približavate ozbiljnijim godinama. I kako vam se povećava broj prijateljica koje se udaju i zasnivaju porodice.

Poseban spektar mogućih odgovora na famozno pitanje je onaj koji u osnovi ima narav i gledanje na muškarce i ljubav. Jedan od najobožavanijih zaključaka zluradih je – ma nema ona pojma šta hoće, njoj nijedan ne valja, umišlja da je idealna i sl.

Istine radi, i to ume da bude realan razlog za samoću. Ima devojaka sa čudnim i neispunjivim zahtevima i standardima u ljubavi. Devojaka čije je ponašanje diskutabilno, što bi bila najblaža i opšta reč za opis često histeričnog, neverovatno razmaženog, bahatog ili neurotičnog ponašanja.

Ipak, dovoljno često je nešto sasvim drugo u pitanju a što je mnogima u okruženju teško shvatljivo. A to je, da smo svi mi drugačiji i da nas privlače različiti tipovi muškaraca. Gde je, pritom, to kako on izgleda moguće i najmanje bitno, a mnogo bitnije kakav je kao osoba.

Ako ćemo pošteno, nije baš ideja biti s bilo kim, već s nekim s kim se slažemo i uklapamo bar do određene granice da kao par funkcionišemo bez većih trzavica. Od samoće jeste mnogo, ali mnogo, gore biti s nekim ko nam zagorčava život i krati živce ubrzanim tempom.

Nego, da se vratim na sam početak priče. Elem, sretnete tako, recimo, drugaricu s kojom se niste dugo videle i usledi to čuveno pitanje i ostatak obrade teme. Kad se utvrde razlozi ili opravdanja što ste raspareni moguće se desi i nešto nalik – jao, imam ja druga (rođaka, kolegu…) baš za tebe. Super bi se vi uklopili.

E tu već ma koliko bili lagodni u svojoj samoći i uživali u životu ili se družili, proradi ipak neki mali, malecki, crvić radoznalosti. I ideja – ko zna, možda, ništa ne košta probati jednom. Ili, ako ste baš, baš dugo sami i sasvim očajni, ma zasvira vam u glavi svadbeni marš iz momenta. Onda, sve se trudeći da ne budete previše agresivni u želji za realizacijom tog susreta, glumite ravnodušnost ili poluzainteresovanost. Kažete – pa i nije to loša ideja, treba se družiti, upoznavati nove ljude, nikad se ne zna…. I kao nehajno proveravate da li imate broj telefona dotične u svom mobilnom. Ako nemate, kucate ga i već smišljate kada bi bilo prikladno da je kao slučajno zovete ako to ona ne učini.

(Šta biva ako do tog upoznavanja stvarno i dođe, ili generalno, kakve su scenarističke mogućnosti u žanru provodadžisanje, o tome u kasnijim pisanjima.)

A za kraj, ma koliko napredne bile, finansijski svoje i intelektualno, mentalno i seksualno slobodne, ostvarene kao osobe, samoća za žene nije stanje u kom se dugoročno osećaju dobro i srećno. Čak i onda kada ona ne guši i ne sputava. Kada živimo ispunjene i aktivne živote, kada smo uspešne i zadovoljne onim kakve smo. Deo nas ipak traži i emotivno ispunjenje. Traži nekog s kim ćemo podeliti svoje misli i osećanja, svoje brige i svoje uspehe. Nekog ko će nas voleti i koga ćemo voleti.

Možda ne sanjate venčanje iz bajke, kućicu u cveću, slatku dečicu… ali sigurno bar ponekad poželite da kad se ujutru probudite s pogledom ljubavi ugledate samo SVOG usnulog muškarca.

Ostavite odgovor