Na tržištu ljubavi

shopping-2291966_960_720

Znate li kako funkcioniše tržište. Prosta definicija – dok se roba kupuje, dotle se i proizvodi. I obratno, kad za nečim nema potražnje, ona se gasi.

A kako ljudi kupuju?

Neki kupuju samo ono što im treba, po listi prioriteta ili sa unapred spremljenim spiskom. I ne zanose se mnogo pred šarenilom ponude. Kući se vrate sa onim što su i planirali da kupe.

Neki pak kupuju impulsivno jer im se nešto na prvu svidi, jer im se učini da bi im možda moglo zatrebati, jer je bilo na akciji,  jer je bilo baš slatko.

Kada su krupne stvari u pitanju prvi tačno znaju koji sve uslove ona treba da ispuni. I neće olako praviti kompromise. Biće uporni i tragaće. Biće spremni da čekaju dok se to što žele ne pojavi u ponudi. Biće spremni da plate punu cenu i neće se baviti cenkanjem.

Oni drugi će čak i kada imaju jasnu ideju šta žele počesto brzo odustati jer ih potraga smara ili će biti zavedeni sličnim koje je eto baš tad na akciji. Ili će im vešt prodavac na slatke reči uvaliti nešto što u naznakama liči na ono što žele. Ili će se sami u hodu predomisliti i ubediti da im to više i ne treba, da bi im valjalo nešto drugo.

E mili moji tako vam je i u ljubavi. Manje-više isto.

Neki jako dobro znaju šta traže i ne padaju na loše imitacije i jeftine kopije. Ne očekuju da dragi kamen sićom pazare. Niti su spremni da se izuju za bižuteriju.

Neki opet padaju na slatkorečivost i sjajne reklame čak i onda kada im je jasno da je kvalitet pod znakom pitanja. Ili se nadaju da će im se jednom posrećiti da ubodu kvalitetnu stvar za male pare na nekoj rasprodaji pred zatvaranje radnje.

Neki opet u nedogled menjaju stilove i mode, kolorite i dezene, stalno isprobavaju novo ničim do kraja zadovoljni i ni sa čim do kraja srećni. (Ah taj šareni izazovni svet.)

U ljubavi svako nađe ono što traži. A ako ne zna šta traži ili se svako malo premišlja i zavodi novim, onda je verovatnoća da „pazari“ dobro poprilično mala.

Mi se svakodnevno suočavamo sa izborima ali u životu pravimo samo DVA jako bitna izbora. To su – šta ćemo biti i s kim ćemo biti.

Ako se tu zeznemo, ili te izbore olako shvatimo, ne nam gine golemo kajanje. Bez roka trajanja.

-*-

Ako vam je potrebna psihološka pomoć ili savet, ako vas muče neka ljubavna ili životna pitanja, pišite ili zakažite online konsultacije. Tu sam za vas. nadastep@gmail.com

Ostavite odgovor