Moja mama

kateryna-tyshkul-ZxFWmHfltII-unsplash

Danas je mojoj majci rođendan. 82 godine. I eto meni prigode da napišem koji red o njoj. Pošto i inače važi za hit bakicu.

Realno nisam baš sigurna da mogu da na prste jedne ruke nabrojim ljude u njenim godinama koji imaju toliko skockan i sređen život. Ali ne što smo se mi okolo srgali da ga uredimo. A jok. Baba to sama.

Ona ima svoj plan i program i od njega ne odstupa. Sad joj malo ovaj karantin pomrsio rutinu al’ se ona u hodu prešaltala. Ne inati se kad ukapira da je frka. A vrlo brzo shvata suštinu.

Njoj je svaki dan osmišljen, od ujutru do uveče. Da joj je dosadno, to nema.

Ustane oko 8, ode do radnje po hleb, jogurt i već šta treba. Onda doručkuje i popije lekiće a zatim kafa, čaj i grickalice s komšinicom. Jes da je poprilično gluva i bog zna šta uopšte čuje ali nešto ipak pohvata. Posle toga malo odmori obično uz knjigu ili ukrštenice.

Baba ubija koliko čita. Književnost joj je ljubav iz mladalačkh dana. Ukrštenice takođe. (Da dođem iz Bg bez knjiga i enigmatike – pa to je neoprostivo heheh).

Jako drži do toga da bude od koristi. Redovno kuva ručak a posle opere sudove. Prostire i kupi veš, zaliva cveće. Uvek je spremna da skuva kafu ili čaj.

Posledodnevne sate provodi gledajući tv. A ako joj se ponuda ne dopadne, tu su, naravno, knjige.

Ali ima tu par caka.

Bakica obožava sport i pasionirano prati pre svega fudbal, tenis i odbojku. Međutim, ne pravi ona pitanje ni kad su druge discipline u ponudi. I naravno da zna brojeve svih sportskih kanala. (Jednom sam je zatekla kako prati portugalski ligu, totalno nepoznati klubovi. Reko’ –Jelka, šta to gledaš – a ona meni – što, baš lepo igraju.)

Naravno da je odgledala svaku utakmicu svetksog prvenstva u fudbalu. Ne, ne šalim se. SVAKU. I ravnosno izveštavala sestru o rezultatima. Liga šampiona, pa to se podrazumeva. Đokovića ne propušta. I samo veze informacije – šta, gde, kako. (Nismo se setili da je snimimo pa da vidite kako ona navija – to bi bio hit na mrežama).

Ali to nije sve. Uveče gleda strane filmove i poneku seriju, obično one lakše detektivske. (Da vi vidite taj osmeh kad joj se film svidi. Sat vremena sedi i smeši se) Prati zapravo titlovane sadržaje koji joj se dopadnu. Sapunice ne voli. Kaže – napadno i razvučeno. Za rijaliti je izjavila – to je glupo i prosto.

Religiozno posvećeno prati Slagalicu. To se ne propušta. Nestvarno je koliko zna. I inače ima memoriju kao kornjača. Sipa podatke iz rukava. Od informativnih emisija odgleda samo dnevnik – kaže, da bude u toku. Ostalo je zamara. (Čitaj, ne čuje ništa).

Inače mi u kući smo svi veliki gurmani i volimo da isprobavamo nove stvari. Mislite li da je moja majka ikada odbila da proba školjke, škampe ili sl. O ne. Sve je njoj ukusno. To sama neće da pravi ali da jede – ne propušta.

Za mango je izjavila da je super. Pomelo joj se na prvu nije mnogo dopao ali kad sam joj drugi put dala sasvim malo odmah se pobunila da to uopšte nije loše i da joj dam još.

Naravno, godine čine svoje i nije za velike pešačke ture pa kad treba da ide kod lekara, ona se spremi i naruči taksi, isto se tako i vrati. Kad treba da se snađe, moja majka to i te kako ume.

Inače ona vam nije posebno brbljiv i druželjubiv tip ljudi. Nikada nije bila rada tome da joj se neko uvali na par sati i drobi. I inače ne voli velike priče. Voli žena svoju rutinu i privatnost i otuda nije u onom uobičajenom baba-špijun-trač filmu. Nije ni u fazonu da nešto izokola traži i ispipava teren. Ma jok, baba odmah kaže šta hoće i šta joj treba. Voli i da zapoveda i naravno da ima svoju tamnu stranu ali o tome sad nećemo hehehe.

Kad krene da kenjkavi da je nešto boli pa je mi potkačimo da umire, a ona uvek kočoperno izjavi – volim ja da živim.

Obično usledi naš smeh, više je nego jasno da voli.

Za kraj mali biser. Krajem 2018 svi u kući smo pokupili neki stomačni virus. Sestra je morala da radi pa je kao i obično sve to prošla na nogama. Keva je bila kilava taj dan a ja tri dana mrtvosana i u krevetu. Koma, kao pregažena. Na kraju je ona opsluživala mene.

I sad pre neki dan seriozno mi kaže – ti da sediš tu u Bg i da ne mrdaš. Ti si najslabija karika.

Tako, dragi moji, nije baš sve do godina nego do toga kako sebi koncipirate život.

Moja keva život obožava i vala i zna da ga živi i sebi ugodi.

Ostavite odgovor