Deca su ogledalo roditelja

children-516340_960_720

Kad čujem neke roditelje kako su začuđeni ponašanjem svoje dece uglavnom se kiselo nasmešim.

Obično uslede rečenice tipe – ja stvarno ne znam šta da radim, mi smo pričali s njim/njom, mi smo sve uradili ali eto

E mili moji, uradili ste uradili.

Deca su ogledalo roditelja.

Bezobrazna, agresivna, nevaspitana, nekulturna deca su direktan odraz pre svega roditelja. Ali ne onoga što su govorili, već onog kako su se ponašali.

Šta se sve deci priča, to može da se okači mačku o rep. Ponašanje se uči – POSMATRANJEM. Deca upijaju obrasce ponašanja dominantnog okruženja, što u najvećem procentu jeste porodica.

Ni jedno dete se ne rodi kao loše. Sve su bebe dobre. Ali sva deca (ipak) nisu.

Geni jesu bitni ali verujte mi, nema gena za drskost. Takvim se postaje imitacijom neposrednog okruženja. Deca uočavaju stilove ponašanja roditelja i nepogrešivo hvataju krivine ako u njima postoji nesaglasnost o tome šta je dozvoljeno a šta ne.

(((Nekima je omiljen alibi – to je on/ona pokupila iz škole. Škola ima svoju ulogu u oblikovanju deteta ali su roditelji ti koji imaju odgovornost ali i obavezu da reaguju na sve loše što dete “pokupi” iz škole. Na kraju, neće škola ispaštati zbog pogrešnog usmerenja već porodica.)))

Deca odrastajući imaju potrebu da pomeraju i iskušavaju granice a roditelji su tu da ih jasno definišu. Može mnogo šta da se kaže ali ako oba roditelja ili jedan od njih delima obesmišljava i ne poštuje ono o čemu govori, neće ni dete.

Bez sinhronizacije REČI I DELA vaspitanje je uglavnom spisak lepih (nerealnih) želja i nadanja.

Dete koje odrasta uz verbalno agresivne roditelje neće izrasti u pitomu osobu s manirima. Arogantni i samodopadljivi roditelji teško da vaspitavaju duševnu decu. Ne gaji junaka plašljiv otac i majka što navek kuka.

Nerealno očekivati da dete bude ono što nikad ne vidi ili emocijom ne oseti u svom realnom okruženju.

Deca su uglavnom verni preslikači roditelja i porodičnih dinamika. Zato da bi vam deca bila ono što želite valjalo bi sami to da budete.

Ako želite srećnu i uspešnu – nemojte im pričati o tome. Budite to.

-*-

O stilovima roditeljstva možete pročitati koristan tekst ovde.

-*-

Ako vam je potrebna psihološka pomoć ili savet, ako vas muče neka ljubavna ili životna pitanja, pišite ili zakažite online konsultacije. Tu sam za vas. nadastep@gmail.com

Ostavite odgovor